Tap to Call Tap to Email

SoFi Stadium

Work With Us
Work With Us

Project Details

Location: Inglewood, California
Owner: Kroenke Sports & Entertainment, LLC
Contractor: Turner-AECOM Hunt JV; Kiewit

One of the tallest mechanically stabilized earth walls in the world is obscured from view, hidden by the biggest stadium in the National Football League. At SoFi Stadium in Inglewood, California, RECo’s 100-ft tall Reinforced Earth wall was installed as a stress relief wall around the stadium footprint, forming a “bowl” for the main structure to be set below the original grade.

The Reinforced Earth wall (left) is shown partially completed with stadium construction underway.

About the Project

If built on existing grade, the stadium would have invaded the nearby navigational airspace of the Los Angeles International Airport. To keep the final stadium elevation below the limitation, it had to be set approximately 100 feet into the existing grade. The project team’s initial designs for top-down retaining wall construction did not prove to be a viable solution when considering the extreme height, seismic criteria, and project schedule. To move the project along as fast as possible and to begin stadium foundations at the earliest date possible, the contractor decided the best option was to excavate the 100-ft deep hole, then build a wall up concurrently with the stadium structure inside the bowl.

Why Reinforced Earth?

Due to high seismic considerations in the Los Angeles area, it was necessary to design a bowl wall that would alleviate potential dynamic forces from the stadium structure. Reinforced Earth MSE walls are highly flexible and can be designed to accommodate the most extreme seismic criteria. RECo’s engineering team was able to provide the contractor with a design that worked, and gained approval from the reviewers relatively quickly.

Basic plan view showing the Reinforced Earth bowl wall and ramp walls in relation to the field and stadium seating.

Ultimately, the most beneficial aspect of the Reinforced Earth wall was the construction schedule. Overall, the wall was topped out in about a year and a half. The constructability of the wall system allowed the contractor to maximize their schedule, and gave them the flexibility to build out of sequence and accommodate other design changes quickly. The MSE wall design saved the contractor millions of dollars and about a year of construction time.

“…the MSE wall provided the project with significant schedule advantages.” – Kiewit

Materials

The majority of the wall was built using concrete facing panels. Wire mesh facing TerraTrel™ panels were used in areas for temporary ramps down to the bottom of excavation, and to support fill behind other stadium features within the reinforced soil volume. Ribbed steel strips were used for soil reinforcement for the entire Reinforced Earth wall. Up to 13 soil reinforcements were connected to one 5-ft x 5-ft concrete facing panel.

Over 300,000 square feet of concrete and wire mesh facing panels were installed, the equivalent of more than 5 football fields.

Reinforcing strip lengths of up to 120-ft were used. The majority of the wall was designed with a trapezoidal cross section, meaning lower portions of the wall required shorter soil reinforcements with the length increasing in sections higher up the wall. The design optimized the length of soil reinforcements and select backfill quantity. The tallest portions of the wall used as many as six different reinforcement lengths.

Over 1,500 miles of reinforcing strips were installed – the same distance the L.A. Rams traveled when they moved from St. Louis to Los Angeles.

Other Challenges

A variety of foundations for the stadium structure were located behind the wall facing inside the MSE wall reinforced earth volume. Within its fill, the wall had to withstand loads for the roof, stairs, upper level structures, and more. Hundreds of foundations (piles, shafts, footings) were located within the backfill, the largest of which were for the roof. They were accommodated by skewing reinforcing strips, placing additional reinforcing strips, and adding wire faced relief walls adjacent to the obstructions to alleviate earth pressure on them.

In one area, a 3rd floor restaurant required a foundation on piles. The first row of piles was very close to the back of MSE wall, and calculations had to be done to consider the lateral loads imposed on the wall at each location. RECo’s engineers drew out the influence zones for each pile and added the loading to the earth pressures in the internal stability calculations of the wall.

A 10.5-ft tall cast-in-place cantilever wall was incorporated along the entire top of the main bowl MSE wall. This was done so that utilities and other items that may require future maintenance can be accessed without having to consider the MSE wall’s reinforcing strip placement.

Basic typical wall section showing a roof pier, CIP wall top-out, and trapezoidal reinforcing strip design.

TerraTrel wire facing was also used for a variety of applications on the project. Notably, a temporary wall was built to provide access to the bottom of the excavation. The temporary wall was eventually buried when the ramp was closed off with a section of permanent MSE wall.

In general, all of the stadium’s foundations and structures within the MSE volume had to be categorized as “moving with the wall mass” or not. Many of the items were isolated from the MSE volume using additional facing and soil reinforcements. For example, a tunnel for VIP and player access was installed through the reinforced soil volume. Permanent wire faced MSE walls were built along the concrete tunnel to isolate it from the MSE volume.

Hidden, but Not Forgotten

We’re proud to have played a role with Kiewit and the rest of the project team in the construction of the Rams’ and Chargers’ new stadium. See more about the construction of the wall and entire stadium on The Science Channel.

The completed stadium, with the Reinforced Earth wall hidden from view.

View More Design-Build Projects

View Projects

View More Commercial, Residential & Public Facilities Projects

View Projects